Menue
SE eye winter esprot
Swoosh

Övervintring Tips

8: Täthetsgaranti - Service

SE Wintertipps 8

Et tips från oss till dig! Du borde utnyttja flyttandet av ditt fordon på för-/eftersäsongen för att boka en servicetid hos din återförsäljare. Där kan du genomföra årliga fukt och gasoltesten samt kanske en genomgång av chassi eller övriga utav vagnens system så att du är semesterklar lagom till säsongen börjar.

Sök återförsäljare

7: Töm fordonet på dryckesvaror

SE Wintertipps 7

Du har säkert vid något tillfälle förvarat en läsk eller liknande i frysen och glömt denne för att sedan upptäcka att den spruckit ut i hela frysen.

Undvik att behöva inleda försäsongen med att rengöra vagnen genom att plocka ur alla dryckesvaror. Städa även grundligt ur alla lådor och skåp från smulor och matrester för att undvika gnagare som skadar vagnen invändigt.

6: Släpp kondensen

SE Wintertipps 6

Öppna invändiga luckor och dörrar, så att luften kan cirkulera fritt och därmed förhindra kondensbildning. På så vis säkerställer du optimal luftgenomströmning i fordonet.

Rengör även kylskåpet grundligt och låt det stå på glänt under vintern – använd eventuellt en liten kil för att hålla dörren öppen.

5: Undgå Möglande Dynor

SE winter tipp5

Om möjligt så plocka ur dynorna ur fordonet under vinterförvaringen och förvara dem torrt. Har du inte möjlighet till detta, kan du även ställa dem på högkant inne i fordonet.

På så vis minskas risken för mögelangrepp. Ställ gärna en luftavfuktare i fordonet.

4: Plocka ur Batteriet

SE winter tipp4

Ifall batteri finns i din vagn eller bil så skall dessa plockas ur och förvaras rumstempererade under hela vintern.

Underhållsladda gärna batteriet med jämna mellanrum under vinterförvaringen för att hålla det i bästa skick

3: Töm Fordonets Vattensystem

SE winter tipp3

Allt vatten skall tömmas ur bodelens vattensystem.

Töm först vattentanken samt varmvattenberedare och låt sedan alla kranar stå öppna tills slangar, tankar och kranar är helt tömda. Detta gäller både varm och kallvatten. Bryt sedan strömmen till vattenpumpen och låt kranarna stå öppna under hela förvaringen.

Glöm inte WC-tanken samt spolningen.

2: Smörj Gumilister och Gångjärn

SE winter tipp2

Ge alla gummilister vid alla öppningar ett lager silikon.

Det gör du bäst genom att öppna alla fönster och dörrar och smörja gummilisterna med silikon – detta givetvis efter en rengöring. Ge alla gångjärn några droppar olja.

Det förlänger livslängden och gummilisterna förblir täta.

1: Rengör och behandla ditt fordon utvändigt

SE winter tipp1

Frosten är på väg, och ifall du inte hör till dem, som ska ställa upp på vintercamping iår så börjar säsongen närma sig sitt slut. Här kommer våra tips för att göra husvagnen och husbilen klar för övervintringen, så du undgår skador och obehagliga överraskningar, när du plockar fram vagnen inför nästa säsong.

Tvätta fordonet grundligt utvändigt. Få bort alla svarta streck och alger* och lägg därefter på ett lager vax. Smörj alla rörliga delar med olja eller fett. Sänk stödbenen för att avlasta hjul och stötdämpare. Dra ej handbromsen då denne kan rosta fast, vilket ger problem när fordonet skall börja rulla igen.

Det är viktigt att inte använda tvättborsten på fordonets fönster då detta kan medföra repor. Skölj istället av rutorna med vattenslangen.

Välkommen till vinterspecialisten!

Tyska Allgäu - Dethleffs hemstad sedan 1931 - är en populär vinterdestination med sina långa vintrar och mycket snö. Det är inte för ingenting, att Dethleffs föredrar rykte som en riktig vinterexpert.

Oavsett om husvagn eller husbil, så förlitar vi oss på en sofistikerad design och innovativ teknik, som bygger på vår över 89 års erfarenhet av konstruktion av fritidsfordon. Utmärkta isolerade väggar, hög andningsförmåga hos materialen och god ventilation garanterar ett utmärkt inomhusklimat.

På följande sidor berättar vi hur din dröm om vintercamping går i uppfyllelse och vi ger dig användbar information, tips & tricks för camping på vintern.

Läs mer