Menue
SE eye winter esprot
Swoosh

Tips för vintercamping

Vintern har kommit

och för alla dem som älskar vintercamping och vill dra full nytta av sina fordon från vinterspecialisten Dethleffs förser vi här med lite tips för den kalla säsongen

Tips#5: Det ska vara enkelt: Dethleffs top 10 vintertips

SE Wintercamping 5

1. Har ni inte mobil styrning av värmen så res inte upp för sent. Det tar lite tid för fordonet att bli varmt. Öppna gärna också garderober vid uppvärmning så kan värmen sprida sig ordentligt.

2. Inte alla fordon har uppvärmd spillvattentank. Tänk på att allt du spolar ut hamnar då i minusgrader och riskerar att frysa.

3. Täck inte för ventilationen och håll alltid lufttillförseln till pannan fri från snö.

4. Gå ut i snön och vara aktiv. Några centimeter snö på husvagnen eller husbilstaket verkar isolerande, men om snöskiktet blir större måste du skjuta bort snön. Speciellt mycket våt snö blir snabbt för tungt och måste rensas bort. Kom ihåg en liten stege.

5. Ta med en teleskop isskrapa. En vanlig skrapa kan göra det svårt att nå över hela husbilens framruta.

6. Kom ihåg adapterset för gasolflaskorna ifall ni vintercampar utomlands. Bara i Europa finns det 300 olika sorters gaskopplingar. Ta rea på vad för koppling som gäller dit ni ska resa.

7. Ta med en stor skyffel. Den är inte bara till hjälp ifall ni kör fast, utan kan även användas för att göra en vägt in till ett insnöat fordon.

8. Ha roligt! Många vintercampingplatser sörjer för välmående och underhållning. Utnyttja detta och spara inte på vintermyset och härliga fikastunder med en kopp varm choklad.

9. Om du har barn på vintercamping, ta med dig flera uppsättningar av mössor, handskar och ytterkläder. Även om många vintercampingsplatser erbjuder torkrum, är två uppsättningar pr. person en bra idé så att det kan bli fri lek i snön.

10. Kom ihåg lek och spel – både inomhus och utomhus. Pulka och kälke är självfallet men även något brädspel eller en kortlek kan komma till hands ifall det blir dåligt väder. Kälken kan ju även vara en bra transporthjälp för en tung gasolflaska när den ska bytas ut.

Fler praktiska vintertillbehör för din Dethleffs här:

Tips #4: För långliggare

SE Wintercamping 4

Att tänka på när du inte är på plats

Se till att alltid hålla en innetemperatur på minst 8 grader, detta för att undvika att några delar av vatten eller avloppssystem skulle frysa. Skaffa gärna en mobil övervakning, t.ex. Truma Inet för att på distans hålla koll på temperaturen i din vagn eller bil. Då kan du även starta igång värmen när ni åker hemifrån för att sedan komma fram till ett redan uppvärmt fordon.

Les mer

Tips #3: Med husvagn i snön

SE Wintercamping 3

Att vintercampa i sin husvagn är ofta nytt för många, men med en Dethleffs ofta möjligt att utforska. En rad tips följer här för att ha kläm på detaljerna.

  • Lossa handbromsen, bromsmekaniken riskerar annars att frysa fast. Håll istället husvagnen på sin plats med hjälp av klossar och dess stödben.
  • Se till att pannans skorsten är fri från snö och is. Annars riskerar värmaren att stanna.
  • Lägg plattor eller klossar under stödbenen så att dem inte riskerar att sjunka ner i snön.

Se fler tips om vintercamping med din Dethleffs husvagn här

Tips #2: Ett bra invändigt klimat

SE Tip Wintercamping 2

Hur håller man värmen i en husbil?

Ha gärna en gasflaska i reserv ifall den andra skulle ta slut för att förhindra obekväma överraskningar. Med en Duo-control har ni en enkel omkoppling mellan två gasflaskor i en handvridning Se även till att alla ventilationer är öppna och inte igenstuvade. En bra cirkulation ger ett mer behagligt klimat samt minskar risken för kondensbildning. Täck över husbilens front med ett vintertäcke för att unbdvika köldbryggor

Fler tips från vinterspecialisten för vintercamping i en husbil hittar ni här

Tips #1: Vinterdäck, vad behöver jag tänka på?

SE Tip Wintercamping 1

Vill ni kombinera vintercamping med skidsemestern? Då behöver ni rätt utrustning för att ta er till och från fjällen! Var uppmärksam på vilka däck ni har på husbilen, dragfordonet eller husvagnen. Annars kan det leda till dyra böter

Är ni osäkra om reglerna för vinterdäck kan ni hitta dem här:

Välkommen till vinterspecialisten!

Tyska Allgäu - Dethleffs hemstad sedan 1931 - är en populär vinterdestination med sina långa vintrar och mycket snö. Det är inte för ingenting, att Dethleffs föredrar rykte som en riktig vinterexpert.

Oavsett om husvagn eller husbil, så förlitar vi oss på en sofistikerad design och innovativ teknik, som bygger på vår över 89 års erfarenhet av konstruktion av fritidsfordon. Utmärkta isolerade väggar, hög andningsförmåga hos materialen och god ventilation garanterar ett utmärkt inomhusklimat.

På följande sidor berättar vi hur din dröm om vintercamping går i uppfyllelse och vi ger dig användbar information, tips & tricks för camping på vintern.

läs mer